Otomasyon Tanımları Nelerdir?

otomasyon-nedir-hdcotomasyon.com.tr-automation5

            İnsanlar tarafından yapılan bazı işlerin makinelar tarafından yapılmasını ve insan müdahalesine gerek kalmadan işlem sıralarının kontrol edilmesini sağlamak için tasarlanmış imalat sistemlerine otomasyon denir.

            Otomasyon mekanik ve bilgisayar tabanlı sistemlerin imalatı gerçekleştirmesi ve kontrol etmesi ile ilişkili bir teknoloji sistemidir. Otomasyonun ana amacı hızlı ve ekonomik üretim değil, rekabette güçlü olabilmek, hizmet kalitesini artırmaktır.

Otomaton (çoğulu otomat): insan müdahalesine gerek kalmadan, olan kompleks işlemleri yapan sistemlerdir. Genel olarak makine ve cihazların yerini almaktadır. (Örneğin; robot)

Robot: otomatik kontrol altında manipülasyon (elle işleme) yapan programlanabilen mekanik cihazdır.

Robotik: robotların, bilgisayar kontrollü mekanik sistem ve otomatik cihazların tasarlandığı, üretildiği ve geliştirildiği bilim ve teknoloji dalıdır.

Sibernetik: kontrol ve iletişimi, organizmalar, organik işlemler ve mekanik-elektronik sistemlerde inceleyen bilim dalına sibernetik denir.

Siber: sibernetik, siborg v.b. kelimeler de kullanılan bir ön ektir.

Bilgisayar: bilgi sistemleri, sanal gerçeklik, interneti anlatan bir kelimedir.

Yapay zeka: makinelerin tahmin edilebilen yada edilemeyen yeni durumlar karşısında karar verip, eyleme geçebilmelerini sağlayabilme yeteneğidir.

Robotlar, otomotiv endüstrisinde kaynak görevlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. Robotlar, çalışırken insanlara göre çok daha hızlı ve daha az hata yapmaktadırlar. Günümüzde bilgisayar ve robot teknolojisindeki gelişmelerle daha da karmaşık görevleri de yapabilmektedirler.

-

*Bir sonraki konumuzu okumak için tıklayınız; Otomasyon Nerelerde Karşımıza Çıkar?